Olika sorters skidåkning är för många människor en ren hobby och motionsform, men givetvis finns även möjlighet att tävla i skidor. Det gäller så väl den ungdom som vill satsa fullt ut på sin sport som den som vill göra sin hobby lite mer spännande genom att mäta sig med likasinnade, till exempel genom att anmäla sig till skidlopp. I Sverige organiseras skidtävlingar av Svenska Skidförbundet (officiell webbplats skidor.com). Deras grenar är alpint, backhoppning, freeskiing, freestyle, längdåkning, rullskidor, skicross, snowboard, speedski och telemark.

Skidor Tävling SportDet finns med andra ord en hel del olika grenar att välja mellan, testa sig fram bland, eller kombinera för den som vill syssla med vintersport och att tävla i skidor i Sverige. Klubbar som anordnar skidåkning och tävling finns över hela landet, med hundratals olika fristående föreningar, och de allra flesta bör kunna hitta en klubb som det passar bra att bli medlem i sett till exempel till avstånd till anläggningen från bostaden.

Se lista över klubbar hos ditt distriktsförbund
Klubbarna tillhör i sin tur olika distriktsförbund som de är organiserade i, och dessa distrikt utgörs i regel av landskaps eller storstadsområde. Genom att besöka ditt aktuella distriktsförbunds hemsida, vilken du kan hitta från till exempel skidor.com, och du kan se vilka klubbar som finns i din närhet och klicka vidare dig till dem. Klubbarna kan vara inriktade på vissa grenar, till exempel på alpin åkning eller längdåkning, vilket är de två allra största grenarna, som samlar en stor mängd åkare och för vilka det finns gott om anläggningar runt om i landet.

När man är inne på skidtävlingar i Sverige är det givetvis svårt att inte nämna det årligt hållna Vasaloppet, som är världens längsta längdåkningstävling och en stor folkfest som bevakas noga i medierna. I loppet deltar cirka 15 000 åkare, och hela 60 000 till deltar i andra tävlingar som ingår i den så kallade Vasaloppsveckan. På så vis är det vanligt att tävla i skidor bara någon enstaka gång eller någon gång per år, vilket är ovanligt i de flesta andra sporter.