Har den första frosten som ligger likt florsocker på bladen fått dig att gå till förrådet och leta fram skidutrustningen?  Du behöver inte vänta till sportlovet eller december för att använda dem, flera skidanläggningar öppnar redan i höst. Tack vare som ger naturen lite extra hjälp kan vi skidfantaster göra säsongen längre än vad den egentligen är.  Det är framförallt den alpina åkningen som blir möjlig att utöva redan i höst och många anläggningar öppnar redan i november, lagom till höstlovet.

Måste jag åka till alperna för att hitta snö?

Svaret på den frågan är absolut inte. Det är större chans att du hittar snö i Norge eller Sverige. Tidigt på säsongen kan det vara svårt att hitta snö i de lokala backarna men rikta blicken mot väster och fjällvärlden istället. Redan i september kommer de första frostnätterna och snökanonerna börjar arbeta för att påskynda öppningen. Även längst upp i norr startar säsongen tidigt.  Det finns aldrig ett garanterat fast öppningsdatum utan det beror lite på hur vädret är. För att ta del av den aktuella informationen om de backar du är intresserad av att besöka så har anläggningarna bra information på nätet.

Skidpaket

Många barbackar ligger lång bort från de stora städerna, förutsatt att du inte bor i Östersund eller i någon annan västlig stad nära fjällkedjan. För de skidsugna åkarna finns det arrangerade skidturer som börjar redan till hösten. Dessa resor är dessutom betydligt billigare än under den senare delen av säsongen. Det är vid jul som priserna på skidresor skjuter i höjden. För dem som vill, finns det även dagsturer från vissa städer som går tidigt på morgonen med hemresa på kvällen. Perfekt för dem som saknar körkort eller resesällskap eftersom de är billiga.