För den som vill lära sig att åka skidor finns många bra råd att hämta och mycket god hjälp att få. Oavsett om man är total nybörjare eller har viss erfarenhet men behöver utveckla sin åkning för att kunna åka mer obehindrat och på en mer avancerad nivå finns det gott om lärare som kan bistå med sin hjälp. Vanligt är att det på skidanläggningar, inte minst i de stora skidorterna så väl i Sverige som utomlands, finns möjlighet att gå i skidskola – så väl om man är stor eller liten. Då får man i regel vägledning av erfarna instruktörer som kan peka ut viktiga element i teknik, säkerhet och utrustning. Tips: ländryggsstöd.  Det finns skidlektioner för så väl utförsåkning som längdåkning.
Hur uppläggen ser ut varierar lite från organisatör till organisatör. På skidorter där personer oftast uppehåller sig en kortare tid är det vanligt att det går att arbeta ganska intensivt, vilket kan vara nödvändigt då man som sagt har en begränsad tid att använda sina kunskaper. Bor man i närheten av platser där skidlektioner anordnas kan det vara ett alternativ att sprida ut sin inlärning lite, och kanske varva med att slipa mer på det man behöver förbättra på egen hand mellan lektionerna.

Möjligt att arbeta i huvudsak självständigt
Sedan är det naturligtvis vanligt att man i huvudsak lär sig åka skidor utan professionell inblandning om man har personer i sin närhet som kan instruera, så som föräldrar i fallet med små barn, eller vänner, syskon och liknande. Det kan då ändå vara en god idé att då och då söka råd från erfarna instruktörer för att komma till rätta med saker som är svårt att upptäcka eller lösa på egen hand. En skillnad mellan längdåkning och utförsåkning är givetvis att det sistnämnda ställer högre krav på säkerhetsrutiner, vilket är ett starkt argument för att lyssna på erfarna åkare. I övrigt går det givetvis att hämta inspiration och råd från till exempel böcker, teveprogram och texter och videor på nätet för den som vill utveckla sin åkning. Som med så mycket annat gäller annars sanningen att hårt jobb och tid är vägen framåt.