För den som vill hålla sin kropp i bra form är skidåkning en av de bästa och roligaste sätten att göra detta på. Framförallt längdskidåkning är förknippat med mycket hård träning och är utmärkt för den som både vill öva upp sin kondition och sin styrka i armar, ben och rygg. De flesta har kanske någon gång testat längdskidåkning och vet att det kräver mycket mer än olika former av utförsåkning gör. För den som inte bor i norra Sverige kan det finnas begränsade möjligheter till skidåkning eftersom södra Sverige saknar höga berg och heller inte har lika stora mängder snö. De flesta som bör i landets södra delar testar bara skidåkning en gång om året när det är dags för den årliga skidsemestern på sportlovet, vilket är tråkigt eftersom det som sagt innebär riktigt bra träning som dessutom är fantastiskt roligt.

Möjligheter till skidåkning i södra Sverige

Det blir vanligare att det byggs skidhallar inomhus så att även människor utan tillgång till snö stora delar om året kan testa hur roligt det är med skidåkning. I länder i södra Europa är detta betydligt vanligare eftersom det i Sverige trots allt ofta finns möjligheter till skidåkning på naturligt sätt, bara man beger sig några mil norrut. Skidåkning är ett av de bästa sätten att hålla kroppen i trim eftersom man använder många muskler och både över- och underkropp.

Längdskidåkning som träning

För att förbereda sig inför längdskidåkningen bör man framförallt fokusera på att träna upp överkroppen. Eftersom längdskidor kan medföra en hård prövning för kroppen bör man inte genomföra ett lopp om man är allt för otränad, även om man så klart kan börja lättsamt och på lång sikt träna upp kroppen för att klara längre sträckor.